BETTER SAFE THAN SORRY!

Nieuwberichten, tips en weetjes


Wij houden u steeds op de hoogte van belangrijke aankondigingen in de wetgeving, waarschuwingen en interessant verzekeringsnieuws, alsook leuke weetjes en kantoornieuws.


Rookmelders zijn verplicht in woningen om conform te zijn

30 november 2019 (bron Wonenvlaanderen)


Woningbranden eisen elk jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot. Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.


Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.


Welke zijn de Vlaamse rookmeldersverplichtingen? Aan welke criteria moeten rookmelders beantwoorden? Hoe een rookmelder installeren?...


Dit leest u op deze pagina.


Rijden in de winter : 4 minder bekende overtredeingen.

18 november 2019 (bron GoCar)


Winterse omstandigheden vragen winterse voorbereidingen en wie de tijd daar niet voor wil nemen en de politie tegenkomt, riskeert één of meerdere boetes… Een overzicht!


1. Maak je ruiten en spiegels ijs- en sneeuwvrij


De voorruit, zijruiten en achterruit moeten vrijgemaakt zijn alvorens je de weg opgaat. Wie dat niet doet, riskeert 116 euro boete (tweedegraadsovertreding). Voor zijspiegels geldt hetzelfde, al ligt het boetetarief lager (58 euro, eerstegraadsovertreding).


2. Maak je dak sneeuwvrij


Niet alleen de ruiten en de spiegels maar ook op het dak van het voertuig moet sneeuwvrij zijn voor je vertrekt. Dit om te voorkomen dat de sneeuw loskomt tijdens het rijden en zo het zicht van de wagens achter je belemmert. De boete bedraagt 116 euro.


3. Maak de lichten vrij


Logisch: als je lichten bedekt zijn met sneeuw of ijs, zullen ze veel minder efficiënt hun werk doen en misschien zelfs helemaal niet zichtbaar zijn. Boete: 58 euro.


4. Maak de kentekenplaat vrij


Last but not least, zorg ervoor dat zowel je nummerplaat vooraan als die achteraan steeds goed leesbaar zijn. Wie daar niet in slaagt en betrapt wordt, zal 116 euro moeten betalen.


Wanneer maak je deel uit van 'plaatselijk verkeer'?

17 oktober 2019 (bron GoCar)


Sommige automobilisten maken wel eens gebruik van straten die eigenlijk alleen toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer. Nochtans kan hen dat duur te staan komen. Welke risico’s loop je?


Wat is plaatselijk verkeer?


In de Wegcode staat een bepaling die aangeeft wat plaatselijk verkeer juist is. Het gaat meer bepaald om bewoners van de straat en hun bezoekers. Ook leveranciers van de bewoners mogen bijvoorbeeld door de straat rijden, net als bussen van de lijn. Je bent dus geen plaatselijk verkeer als je gewoon door de straat wil rijden omdat dit je reisweg inkort of omdat je de straat wil gebruiken om een file te vermijden.


Je riskeert een boete


Als je geen plaatselijk verkeer bent en de straat in kwestie toch inrijdt, dan riskeer je een boete. Weet overigens dat het zeer geregeld gebeurt dat er politiecontroles zijn in straten die enkel toegankelijk zijn voor plaatselijk verkeer.


En bij een verkeersongeval?


Als je in de straat in kwestie betrokken raakt bij een verkeersongeval riskeer je daar ook nog eens deels of volledig aansprakelijk voor te worden gesteld. Bij een discussie over de aansprakelijkheid zal men namelijk nagaan of het ongeval niet te wijten was aan de specifieke en ter plaatse gekende situatie van de straat. Is dat zo en gebeurde het ongeval doordat je die situatie niet kende, dan bestaat de kans dat hierdoor je aansprakelijkheid (mee) in het gedrang komt.


OPENINGSUREN

Ma :

09:00 - 12:00

Di :

09:00 - 12:00

op afspraak

Wo :

09:00 - 12:00

Do :

09:00 - 12:00

13:30 - 18:30

Vr :

09:00 - 12:00

13:30 - 17:30

Za :

op afspraak

Copyright © All Rights Reserved | Created by EeViWe | Privacy verklaring